Jalkaterapia ebet

Tmi Elina Elisabet tarjoaa jalkaterapia palveluita, joihin kuuluu mm. Iho- ja kynsi muutosten hoito, toimintoja tukevat terapiat

Kosteuttavat geelisukat, onko niistä apua kuiviin kantapäihin?

Omat kantapääni kuivuvat helposti. Kuivuus lisääntyy varsinkin talviaikaan, vaikka rasvaisikin säännöllisen epäsäännöllisesti. Pitkän talven jälkeen kantapääni alkoivat siis näyttää jo rutikuivilta, ja kesä kolkutteli jo nurkan takana. Halusin kantapääni helposti, mutta nopeasti parempaan kuntoon. Päätin kokeilla geelisukkia.

Olen myynyt näitä Iloiset varpaat - geelisukkia muutamille asiakkailleni ja kuullut niistä hyviä kokemuksia, joten päätin kokeilla olisiko niistä apua minun kantapäille.

Käytin sukkia 20-30 minuuttia 5 kertaa viikossa kahden viikon ajan. Kokeilu jakson aikana en käyttänyt ollenkaan rasvaa kantapäihin. (Tämän tuote kokeilun tein huhtikuussa 2019. Taustalla ei ole mitään yhteistyötä.)

Kantageelisukat tositoimissa!

Kantageelisukat tositoimissa!

Sukat olivat napakat, mutta miellyttävät jalassa. Geeli tuntui pehmeältä kantapäiden alla. Kun sukat olivat olleet jonkin aikaa jalassa, niin hieman ne tuntuivat hiostavan, mutta niin kai niiden kuuluikin.

Käytön jälkeen kantapäät olivat kosteutetun näköiset ja vaalea kuiva iho oli poissa, mutta vuorokauden kuluttua kuivaa valkoista ihoa oli taas nähtävillä. Näitä sukkia pitääkin käyttää useampana päivänä, eli yhdellä käyttökerralla ei ole suuta vaikutusta.

lähtötilanne :I

lähtötilanne :I

ensimmäisen käyttökerran jälkeen

ensimmäisen käyttökerran jälkeen

2 viikon käytön jälkeen.

2 viikon käytön jälkeen.

2 Viikon käytön jälkeen kantapäät olivat selvästi paremman näköiset, eli sukat kyllä kosteuttivat ihoa.
Nämä sukat voisivat olla oiva apu laiskalle rasvaajalle tai henkilölle, jolle jalkojen rasvaaminen on haastavaa. Jos kantapääsi ovat hyvin kuivat, niin suosittelisin, että sukkien alle voisi laittaa vielä jalkavoidetta, niin sukista saisi silloin parhaan hyödyn irti. - Itse en siis käyttänyt sukkien kanssa rasvaa tämän kokeilun aikana.

Jos haluat nopeammin tuloksia kuivien, jopa halkeilevien ja hieman kipeidenkin kantapäiden hoidossa niin suosittelen kokeilemaan, sillä pehmeägeeli myös suojaa ja vaimentaa iskuja kantapäille kosteutuksen lisäksi. :)

Kosteuttavia Geelisukkia saa mm. hyvin varustelluista apteekeista ja minun kautta tilaamalla. Hinta on n. 20€

Miten hoitaa kynsientä, jos lääkehoito ei ole sopiva vaihtoehto?

Kynsisieni on sitkeä vaiva, jonka hoito vaatii sitoutumista.  Tehokkain hoito on sisäisesti otettava Terbinafiini lääke valmiste. Lääke kuuri kestää varpaankynsiin 3–4 kuukautta ja se joudutaan monissa tapauksissa vielä uusimaan. Lääkevalmiste on hyvin voimakas ja siitä voi saada sivuvaikutuksina muun muossa vatsavaivoja ja maksa-arvojen nousua. Maksan toiminta häiriöiden vaara on kuitenkin niin pieni, että suomessa ei suositella rutiinimaisia maksa-arvojen tutkimuksia kynsisilsan hoidon aikana.

Sienilääkkeet eivät välttämättä sovellu myöskään aina muiden lääkkeiden kanssa käytettäväksi.

Jos kynsisieni kuitenkin vaivaa, eikä lääkitystä suositella, niin jalkaterapiassa sienikynsiä pystytään hoitamaan. Terapeutin tekemän hoidon tukena on kotona tehtävä hoito avain asemassa.

Jalkaterapeutin vastaanotolla sairastuneesta kynnestä poistetaan sienen pilaaman osa mahdollisimman hyvin. Jonka jälkeen päätetään kotihoito tuote. Itse suosittellen kokeilemaan Otsonoitua oliiviöljyä. Se on hoitotuote, jolla on saatu tuloksia kynsisienen hoidossa.

Otsonilla ja otsonoiduilla öljyillä on vahvoja antiseptisiä ominaisuuksia. Ne tappavat bakteerit, sienet, virukset ja monet muut taudinaiheuttajat nopeasti. 

Öljy siis tappaa sienet, mutta sekään ei luonnollisesti toimi, jos se ei pääse kosketuksiin itse sienen kanssa. Siksi kynnen säännöllinen viilaaminen kotona ja lisäksi jalkaterapiassa on erityisen tärkeää ja samalla öljyä tulee käyttää säännöllisesti 1 -2 kertaa päivässä.

Eli kotihoidon lisäksi suositeltavaa on käydä jalkaterapiassa n. 1-2kk välein hiomassa kynnet ja hoitojen välissä täytyisi toteuttaa tehokasta kotihoitoa. Näin saadaan pikkuhiljaa tuloksia ilman sisäisiä lääkkeitä.

IMG_20180925_150609.jpg

 

Vahva öljy sopii myös ihonhoitoon, supervahvaa suosittelen kynsisienen hoitamiseen.

Purkin hinta on 20€

 

Syylä vai känsä?

Syylät ja känsät ovat yleisiä ihomuutoksia jaloissa, ne voivat nopeasti katsottuna näyttää ihan samanlaisilta. Usein tietämättömälle voikin käydä niin ,että hoitaa känsää syylänä tai toisinpäin. Vaikka känsä ja syylä saattavat näyttää samalta, ne ovat aivan eriasia ja niitä hoidetaan eritavalla.

Syylä (syylend.fi)

Syylä (syylend.fi)

 

Syylät  ovat papilloomavirusten aiheuttamia hyvänlaatuisia kasvaimia ihossatai limakalvoilla. Papilloomavirukset ovat yleisiä väestössä. Tartunta tapahtuu kosketuksessa. Aika tartunnasta näkyvän syylän ilmestymiseen voi tavallisessa syylässä olla muutaman viikon.  Ihon sisään kasvavan syylän päälle usein muodostuu myös kovettumaa, ja sen takia tunnistaminen voi olla hankalaa.

Känsä on taaspaksuuntunutta ja tiivistynyttä ihoa pienellä ihoalueella, joka on ruvennut kasvamaan ihon sisään.  Känsä voi muodostua esim. keskelle laajempaa kovettumaa. Känsän aiheuttaa mekaaninen paine ja hankaus.  Känsä alkaa muodostua, kuin iho puolustautuu liiallista painetta vastaa paksuuntumalla.  Känsiä esiintyy yleisesti päkiöiden alueella esimerkiksi silloin, kun jalkaterän poikittaiskaari on madaltunut. Myös vasaravarpaisiin muodostuu  usein känsiä.

 

Känsät ovat tasavärisiä tai niissä näkyy sisäkkäisiä renkaita känsän sydämen ympärillä. Syylän rakenne on taas enemmän huokoinen ja siinä on nähtävissä pieniä tummia pisteitä.  Känsä voi kasvaa pienenä piikkinä syvälle ihoon, ja silloin känsän päältä painettaessa tuntuu kipua. Syylä kasvaa laajemmalle alueelle ihon sisällä, eikä siinä välttämättä tunnu kipua ollenkaan päältä painettaessa,  vaan enemmänkin, kun syylää puristaa sivuilta. 

 

Hoito

Känsien hoidossa on tärkeää päästä eroon ihoalueen hankauksen tai paineen aiheuttajasta. Kenkien tulee olla sopivia, ne eivät  saa hangata tai puristaa.  

Kivun lievittämistä edistävät erilaiset kevennystuotteet jotka vähentävät ihoon kohdistuvaa rasitusta. Känsää ympäröivälle iholle voidaan esimerkiksi asettaa huoparengas, joka siirtää normaalisti känsään kohdistuvan paineen ympärysiholle. Joskus taas on parempi suojata ärtynyt iho esim. kangas- tai silikonisuojuksella.

Salisyylilaastarilla voi pehmittää känsää ja pistävä kipu voi hävitä. Känsän kokoisen salisyylilaastarin paikallaan pysyminen on hyvä varmistaa, vaikka fleecetyyppisellä ihosuojalla (Fleecy Web®).

Hydrokolloidilaastareilla (Compeed®) on saatu samankaltaisia tuloksia eikä niiden käyttöön liity terveen ihon syöpymisvaaraa. Laastarin vaihtaminen viikon välein pari kolme kertaa saattaa poistaa känsän. Känsiä ei pidä itse leikellä saksilla eikä vuolla  veitsellä haavojen syntymisen ja infektiovaaran takia. 

 

Jos omahoito ei auta, kannattaa hakeutua jalkaterapeutin hoitoon. Känsä poistetaan verettömästi ja alue voidaan tarvittaessa keventää ja suojata.

Ohjattu jalkavoimistelu sekä jalkaterien toimintoja ohjaavat ja kuormitusta tasaavat tukipohjalliset tai varpaiden yksilölliset oikaisijat joilla pyritään korjaamaanjalkaterän asentoa ja toimintaa saattavat pysäyttää känsiintymisen.

 

Syylät aiheuttaa virus, joten niihin ei ole varsinaista lääkehoitoa. Hoidoksi voi kuitenkin kokeilla eri hoitovaihtoehtoja, joiden hoitotulokset ovat vaihtelevia. Joskus kannattaa jäädä odottamaan syylien parantumista itsestään, mikäli niiden aiheuttama kipu, lukumäärä, sijainti tai esteettinen haitta ei edellytä hoitoa. 

Syylien hoitoon voi myös käyttää samoja pehmustavia, pehmentäviä, suojaavia ja keventäviä laastarihoitoja kuin känsienkin hoitoon.  Ne voivat pehmittää syylän ympärille muodostuvaa kovettumaa ja syyläkudosta ja vähentää alueen painetta.

Syylän hoidon tavoitteena on syyläkudoksen tuhoaminen. Syylän ärsyttäminen hoitoaineilla ja hiomisella saattaa käynnistää vasta-ainemuodostuksen, ja syylä katoaa. 

Perinteinen syylän hoitomenetelmä ononkin sarveistumaa sulattava tai syövyttävä lääke, esimerkiksi apteekista saatava maitohappokollodium, Verruxin®

 

Jos syylä on kivulias, siitä on esteettistä haittaa tai omahoito ei tehoa kuukauden kuluessa, kannattaa hakeutua jalkaterapeutin vastaanotolle. Jalkaterapeutti poistaa kovettuman syylän ympäriltä ja ohentaa syylää. Syyläkudoksen tuhoamiseen voidaan käyttää esimerkiksi syövyttävää lapisliuosta tai vaikka SyylEnd liuosta. Tarvittaessa syyläalue kevennetään huovan avulla. Syylien hoitoon tarvitaan lähes aina useampi hoito kerta.

 

www.jalkaterapiaebet.fi

 

Jalkaterapiasta apua jalkojen toiminnan ongelmiin.

Ihmisen jalkaterässä on 26 luuta. Luiden lisäksi jalkaterästä löytyy 55 niveltä, 107 nivelsidettä ja 31 lihasta! Jalkaterä on siis hyvin monimutkainen kokonaisuus ja niiltä vaaditaan toiminnallisesti paljon. Jalat kannattelee ihmisen painoa, toimii iskunvaimentimina, pitää yllä tasapainoa. Jalkojen pitää mukautua monenlaisiin tilanteisiin ja niiltä vaaditaan hyvää rasituksensietokykyä.

Askelluksen kannalta tärkeimmät nivelet sijaitsevat jalkaterän takaosalla. Ylempi nilkkanivel on monelle tuttu nivel, jossa tapahtuu nilkan ojennus ja kokistusliikkeet. Almpi nilkkanivel voi olla monelle jo paljon tuntemattomampi nivel. Se säätelee kantaluun ja jalkaterän etuosan asentoa ja toimintaa.  Kun kantaluu kääntyy sisään, niin jalkaterän etuosa kääntyy myös sisään- ja alaspäin. Tätä liikettä kutsutaan supinaatioksi, supinaation aikana jalkaterän nivelrakenteet lukkiutuvat, pitkittäiskaari kohoaa. Jalkaterästä tulee rakenteellisesti jäykempi. Tällöin jalkaterästä tulee vipuvarsi, joka mahdollistaa eteenpäin työntävän ponnistusvaiheen kävelyn aikana. 

Pronaatioksi kutsutaan liikettä joka tapahtuu päinvastaisesti. Eli kantapää ja jalkaterän etuosa kääntyy ulos- ja ylöspäin. Tällöin Jalkaterän lukitus vapautuu pitkittäinenkaari laskeutuu. Jalkatetä muuttuu löysemmäksi, ja se nyt pystyy sopeutumaan epätasaiseenkin alustaan ja samalla se toimii iskunvaimmentimena.  Myös isovarpaallalla ja sen taipumisella on osansa ponnistusvaiheen loppuvaiheessa. Se edesautaa jalkaterän jäykistymistä ja pitkittäiskaaren kohoamista.

JALKATERÄN TOIMINAN ONGELMAT

Jalkaterän rakenteessa mutta myös toiminnassa voi olla monenlaisia poikkeavuuksia.  Jalkaterä kuitenkin  on hyvin sopeutuvainen ja niin se myös sopeutuu poikkeavaan kuormitukseen ja pystyy korvaamaan puuttuvaa tai heikkoa toimintaa toisella. Myös luut, nivelet ja lihakset usein hyväksyvät poikkeavan tilan ja näin ollen esimerkiksi  latuskajalkaisella ei välttämättä ole koskaan mitään kipuoireita jalkaterässään. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos ylitetään yksilöllisten kudosten sietokyky, eikä jalkaterä enää pysty sopeutumaan kasvaneeseen rasitukseen. Tällöin voi tulla kiputiloja ja normaali käveleminen muuttuu, ja kuormitusogelmat voivat pahentua.
 

Näihin kipuhin monesti auttaa rasituksen vähentäminen. Kaikissa tilanteissa lepo ei kuitenkaan riitä. Silloin jalkaterän kuormitusvirhe voi olla vaikeampi ja sen hoitaminen vaatii kuormituksen vähentämisen lisäksi kuormitusvirheiden korjaamista.

Jalkaterapiassa  jalan kuormitusvirheitä ja virheellistä toimintaa voidaan korjata pohjallisterapian ja toiminnallisen harjoittelun avulla. Jossain tilanteissa voidaan tarvita myös mobilisaatiota, jolla lisätään nivelten liikkuvuutta. Teippauksella, voidaan rajoittaa niveltenliikettä joissa liike aiheuttaa kipuja. Kinesioteipauksilla voidaan ohjata liikettä oikeaan suuntaan.

Pitkittyneen kivun kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, vaan silloin tulisi hakeutua hoitoon.  Tilanteessa missä kipuja ei vielä ole tullut, mutta virheeliinen toiminta tai asento tiedostetaan, niin silloin on järkevää hakeutua ennaltaehkäisevään hoitoon. 

 

Kuva: Laura Iikkanen photograhy

Kuva: Laura Iikkanen photograhy

Jalkaterapia - Mitä se on?

Jalkojenhoitajien koulutus päättyi vuonna 1996, jonka jälkeen otettiin käyttöön ammattikorkeakoulunimike  "jalkaterapeutti". Ensimmäiset jalkaterapeutit valmistuivat vuonna 1999. Jalkaterapia on suomessa vielä nuori ammatti, jolla on kuitenkin Eroopassa pitkät perinteet. Jalkaterapeutin koulutus kestää ammattikorkeakoulussa 3,5 vuotta.

Tänä päivänä jalkaterapeutteja työskentelee mm. perusterveydenhuollossa julkisella ja ykstyisellä sektorilla, erikoissairaanhoidossa, kuntoutuslaitoksissa, myynti- tai projekstitehtävissä sekä apuvälineyksiköissä.

Itse olen toiminut jalkaterapeutin ammatissa n. 4 vuotta. Edelleen törmään ihmisiin, jotka eivät ole edes kuulleet jalkaterapeuteista. Monesti asiakkaat kysyvätkin, että teenkö ihan tavallista jalkojenhoitoa. Vastaus tähän kysymykseen on KYLLÄ, mutta me jalkaterapeutit tehdään paljon muutakin.  

Jalkaterapeutti hoitaa kaiken ikäisten jalkaongelmia. Vastaanotolle voi hakeutua hoidattamaan niin terveitä jalkoja kuin  sairausperäisiä jalkojen ongelmia, iho- ja kynsimuutoksia sekä alaraajojen rakenne- ja kuomitusmuutoksia. Jalkaterapeutti hoitaa jokaisen asiaakaan yksilöllisesti tarpeen mukaan.  Vastaanotolla arvioidaan mm. asiakkaan toimintakykyä, analysoida kävelyä, sekä tutkitaan lihasten ja nivelten toimintoja. Jalkaterapeutti pyrkii selvittämään asiakkaan ongelmien aiheuttajat, eli onko syy toiminnallinen, rakenteellinen, virheellisen omahoidon seurausta, vai onko se oire tai komplikaatio jostain yleissairaudesta.

Asiakkaan kokonaisvaltainen hoito edellyttääkin usein samanaikaisesti hoitoyhdistelmien käyttöä: esim. biomekaanisen ongelman korjaaminen tukipohjallisten avulla, alaraajojen lihastasapainon palauttaminen harjoitusohjelman avulla ja nivelen liikelaajuuden lisääminen mobilisaation avulla. Jalkakipujen poistamiseen jalkaterapeutti voi käyttää mm. ultraäänihoitoa ja TENS -sähköhoitoa.

Jalkaterapeutit valmistavat myös erilaisia apuvälineitä  kuten pohjallisia ja silikonisia yksilöllisiä varpaiden oikaisijoita ja suojia. Apuvälineiden avulla voidaan korjata alaraajojen linjausta, kuormittumista ja  toimintoja. Pohjallisilla voidaan helpottaa jalkaterän ja alaraajojen kiputiloja sekä keventää haavoja.  

 

Jalkaterapeutin vastaanotolle voi siis tulla vaikkapa ihan vaan jalkojen terveystarkastukseen, jonka pohjalta arviodaan jalkaterapiantarvetta

Minuun voi myös ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen elina.ebet@gmail.com tai vaikka laittaa viestiä facebookin kautta jos haluat tietää olisiko sinulle tai lähesellesi hyvötyä jalkaterapiasta. 

 

- Elina -

Muista äitiä lahjakortilla!

Äidit ovat ansainneet jaloilleen hoitohetken!

Osta nyt äidillesi lahjakortti Ebetistä jalkojenhoitoon tai jakojen kunnon kartoitukseen!  

Lahjakortteja voi tiedustella numerosta 044-5208850 

Aurinkoista kevätpäivää ja onnea kaikille ihanille äideille!

 

Olen mukana Liikuntakeskus Club Feeniksin Jalkaviikolla!!

Heippa!

Pääsiäinen on ovella ja mieli on virkeämpi lisääntyneen valon ansiosta. Nyt aika taas luoda verkostoja ja Jalkaterapia Elina Elisabet (ebet) on mukana viikolla 16 Club Feeniksillä järjestettävällä jalkaviikolla!

Olen Feeniksillä paikalla 14.4 ja 16.4 klo 17-20. Minulle voi varata tiistaille tai torstaille n.15 minuutin pituisen ajan vastaanotosta. Tiistaina teen jalkaterän kuormitusanalyysejä ja ohjausta. Torstaina vuorossa jalkaterän hierontaa ja ohjausta.  Käy varaamassa aikasi!

Muita ammattilaisia: Maanataina paikalla ainakin Ihonhoitokeskus Midas klo 17-20.Muutoksia työkuvioihin.

Maaliskuun alusta lähtien minun työkuviot vähän muuttuu. Nyt olen työskennellyt siis Oulunkylän kuntoutuksessa palkallisena oman toiminimeni rinnalla. Nyt Oulunkylä jää taakse ja aloitan palkallisen työn Koivukylän terveysasemalla. Tulen tekemään Koivukylässä puoliskasta viikkoa (maanatait, perjantait ja jokatoisen keskiviikon). Tiistait ja Torstait  jaan sitten Keravan ja Helsigin toimipisteiden kesken. Joka toisen keskiviikkon tulen tekemään pääsääntöisesti Helsingissä.

Terveysaseman työ tulee poikkeamaan jonkin verran nykyisestä ysityisen puolen työstäni, sillä nyt ollaan kunnallisella puolella ja sielä käy pääsääntöisesti vain diabeetikoita ja työ tähtää amputaatioiden ja haavojen ehkäisyyn. Myös muutama reumaatikko käy koivukylän terveysasemalla jalkojaan hoidattamassa.

Työt jatkuvat näin ainakin kesään asti. Kesällä keskityn oman yritykseni hommiin ja syksyllä mahdollisesti jatkuu taas työt terveysasemalla.


Elina Elisabet

Kerron nyt tähän alkuun vähän itsestäni ja yrityksestäni.

Olen kohta 26-vuotias nuori nainen. Asustelen Keravalla tulevan mieheni ja 6 kuukautisen Hilma stabypennun kanssa. Minulle tärkeää on perhe, ystävät ja terveelliset elämäntavat: Hyvä ruoka ja liikunta. Positiivinen asenne ja usko omiin juttuihin on tärkeää. Olen liikkunut pienestä asti. Tällä hetkellä harrastuksiini kuuluu kuntosali, kuntosalin mahtavat ryhmäliikuntatunnit, sekä koiran kanssa ulkoilu ja harrastaminen.

Valmistuin Jalkaterapeutiksi 2013. Toiminimeni perustin kuitenkin jo vuonna 2012 opiskelujen ohella. Tällä hetkellä työskentelen keravalla ja helsingissä. Keravalla aloitin toiminnan vuonna 2013 ja helsingissä kauppakartanonkadulla vasta aloittelen toimintaani.

Jalkaterapeuttina ja yrittäjänä haluan tarjota asiakkailleni laadukasta ja monipuolista jalkaterapiaa. Työssäni minulle tärkeää on asiakkaan yksilöllinen huomiointi, laadukas tutkiminen ja selkeän hoitosuunnitelman tekeminen. Pidän myös tärkeänä jalkaterapian tunnettuuden lisääntymistä ja pyrin myös tekemään töitä sen eteen. 

Täällä blogin puolella kirjoittelen Jalkaterapiaan ja työhöni liittyviä asioita ja ajatuksia. Tervettuloa minun ja jalkaterapian maailmaan.